DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Tuesday, February 12, 2013

Journey to the north : Bukit Kayu HItam

Assalammualaikum , 

Day 1 : Part 1 

Malam -malam baru datang rajin nak meng-update blog ,kalau siang ada je aktiviti especially semua ada di sini kecuali my little baby brother .Actually we all plan nak ke Pulau Langkawi memandangkan sudah lama our family tak ke sana , ermm last dalam 1994 rasanya .pergi sendiri visit my aunt ada la few times but bukan makan angin la :0 so we postpone Langkawi   next family trip , Jom layan Perlis Indera Kayangan .

Perlis ,approximately 2 hours drive from my parents 's house , ermm ( will double confirm with ajf as i slept all the way to perlis hahahahhah ) , memang dekat .dulu time both sister belajar sana memang kerap la ke Perlis, lepas tu memang tak ingat bila last pegi .Bonda yang beria-ria ajak ke Padang Besar and Wang Kelian i mean 1day family trip la  kiranya pagi pegi petang balik.

My sister ,kak ina penganjur acara , cadangkan to stay kat Perlis for 2 days , saturday and sunday ,jalan puas-puas makan puas puas dan rest puas -puas ,AT least tak la rush sangat nak drive balik ke kedah .

There we go , after homemade breakfast  nasi goreng at home ,....with 2 cars , broooommmm..brommmmm
our first destination : BUKIT KAYU HITAM 



 Bukit Kayu Hitam is Kedah 's main border town on the Malaysia -Thailand Border.
Kali terakhir ke sini bersama family 1992, wuarghhh lama tu hahaha my brother pun takdak lagi , ( brother - oct 1992 ) .Memang banyak yang berubah , dan tak happening macam dulu kala.Mungkin orang lebih ke Padang Besar atau Wang Kelian.

Sesampai di sini , kita akan melalui satu gerbang besar , ada laluan kereta dan laluan pejalan kaki .
memang terlalu banyak kereta last saturday al maklum la cuti panjang ramai yang ambil kesempatan ber-holiday kan .



But we all membuat keputusan untuk parking di luar dan berjalan kaki masuk ke Bazzar BUkit Kayu HItam , For those yang tak de kudrat berjalan dan sanggup la stuck dalam kereta berjam-jam lamanya mahu pun bercadang ke Thailand , di sarankan menaiki kenderaan dan melalui laluan kereta ya .:) lagipun untuk mengelakkan ketiadaan parking di dalam .

Ramai photographer holiday kali ini ye semua gile gambar :P



Ini laluan kenderaan , as usual pihak immigration checked our IC , no passport required kecuai kepada sesiapa yang nak ke Thailand la ye .Tapi kalau setakat shopping duty Free di KOmpleks Bukit Kayu Hitam , they just check our MyCard je .



Ini laluan pejalan kaki yang gigih untuk berjalan kaki ke kompleks Bukit Kayu HItam ye .Sangat di saran kan memakai baju yang nipis ( jangan la jarang sangat ye sehingga namapak badan pula ) , kasut yang comfortable , dan paling penting stroller .dah berhabuk stroller rania , tapi trip kali ini memang perlukan stroller tak sanggup la  nak dukung rania all the time .


kaunter immigration untuk para pejalan kaki sekalian .



Gigih nya berjalan kaki sempat lagi memetik punat di kamera.:P 



Still ada shopping Mall Duty Free The zon , tapi ermmmmm bak kata Ajf sama je harga nya hahahahha and Bazar ? hurmm menghampakan ..sungguh tak tipu ni , tak payah pegi .Memang membuang kudrat yang ada memecah peluh .hahahhhahha tak banyak kedai yang buka , takde buah-buahan yang di jual , takda toto hahaha ...kalau ada pun tak da choice .


Jadi pulang la kami dengan perasaan yang menghampakan .:) lol ...drama sangat kan..


dan seperti awal , nak balik pun kena melalui immigration ye , check MyCard takut-takut la you orang Thailand.Btw before i lupa di dalam kompleks tu punya la banyak parking area , tapi tu la nak masuk melalui jammed di counter laluan kenderaan tu yang tak sanggup.

okay guys really need to sleep , will continue in sha ALLAH soon .
our next destination ke Padang Besar ,Perlis 

tata..Good night darlings.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...