DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Thursday, January 17, 2013

Jalan -Jalan Cari Makan

Assalammualaikum,

Almost 3 years , i stayed all the way with housemate from Pantai Timur , from Kuantan and Terengganu , so sedikit sebanyak percakapan mereka i can catch up and all their's all time favourite food i jamah , Budu, keropok lekor steam original from Losong, Terengganu . and i also learn to eat *ikan keli* from them, with condition need to cut ,kepala ikan keli duulu .geli macam kepala ular :P  hahahaha yay my mom never ever cooked ikan keli,well ikan keli taste not too bad especially when you deep fried :) 

Last week, ajf ada kerja area Kuantan & pekan ,kalau ikutkan hati tak mahu ikut ,tapi memandangkan boring and takut berada di rumah seorang with Rania , i pun ikut la tambah -tambahan bila ajf offered nak bawa pegi makan tempat best-best di sana .....yehaa....yes i love food , can't resist now .:P

sesampai je di sana , we all stop by at one of gerai makan petang , ajf cakap sini paling terkenal and ramai orang makan .This is new for me , jarang nak jumpe gerai makan yang hanya menjual makan petang , kalau di kedah just gerai /stall kecik tapi di sini is like kedai makan petang dah pun ...

Paling famous is SATA ..ok this is weird, for past 5 years tak pernah lagi i dengar about sata ,even pegi terengganu dulu pun tidak pernah g la kawan-kawan kenalkan makanan ni , i'm really not sure dari negeri mana SATA ni ,tapi memang sedap .

Ini la Sata , di balut dengan daun pisang di bakar .5 biji RM 2 rasanya ...:) 

selain itu kedai makan petang di kuantan ini juga menjual ikan , udang , kueh kueh dan semuanya di goreng dengan tepung .:) 


this is my favourite ....
Laksam ...


Itu untuk makan petang je tau ,mak oi....hehee
for dinner ramai recommend me to have their famous seafood corner at Telur Chempedak , tapi oleh kerana we don't have enough time , tambah-tambahan i'm craving for satay ..so there we go : Satay ZUL ,katanya famous di KUantan ...



Kalau dtg sini memang tak sah kalau tak singgah di Ubai , rasnaya sebelum smpai ke pekan ,nasi dagang Ubai 

Tapi bak kata pak cik i ( yang memang asal orang terengganu ) ,sape yang memang asal terengganu kata makanan ni biase2 je la ,kesedapan nya memang tak boleh di lawan .so next trip...JOm Terengganu Kelantan , Food trip :) yehaa......i love food, quality , cheap and sedap memang berbaloi..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...