DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Sunday, December 16, 2012

Durian Crepe

Assalammualaikum, 

Kalau harapkan suami kesayangan , agaknye sampai musim durian habis pun belum tentu la dapat merasa durian , Ajf memang tak gemar makan durian ,bau yang kuat alasan dia , tapi kalau di hidang atas meja , bersama pulut di jamah jua :) .Pendek  kata , ajf tu semua makanan dia makan tolak batu kayu .
Teringat dulu masa awal perkahwinan , malu mahu bila walid suruh AJF kupas buah durian, terkial-kial orang bandar la konon nak kupas, last-last sang isteri yang serba boleh ni la yang membantu .:P

Dalam family i semua hantu durian,pantang tgk durian semua serbu , dan i tak terkecuali asyik dan ter*goda* dengan dessert durian yang glamour sekarang *Durian Crepe *. Actually a bit blur sebab tak tahu macam mana rasanya ,tapi selepas melihat the ingredients and cara membuat with my sister,kak ina.We are pretty sure Durian Crepe is really sweet .Basically i'm just an observer and assistant  , ketua chef is my kak ina :) ..

Thanks to kak ina introduced me to one blogger Azlita Masam Manis ,seriously love her blog , her details , her pictures memang mengiurkan , rasa nak try semua recipes.Well let' s start with Durian Crepe first okay :) 
Kak Azlita pun ambil this recipe dari indonesia ,Resepi dari Fatmah Bahlawan dan Nia Kurniasih.



DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE
By : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Hesti

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau ( i gunakan  pewarna kuning )


Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis




Sediakan frying pan untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Gris sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.


Durian Filling
By: Nia Kurniasih
Rujukan : Hesti

1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya



Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit




Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin


Taraa...our version of Durian Crepe ala ina & nadia :P





:) happy trying ....
jom , tea time 
bubye .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...