DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Saturday, November 3, 2012

Sahabat : Ubat,Racun atau Madu

Assalammualaikum, 
After dinner with mak , as usual mak always will discuss and share about topic  during attended "kelas agama' ; so today topic that attract me is SAHABAT .yeah is all true , ...
is from Imam Syafie ,There are 3 types of sahabat , 
SAHABAT : Ubat 
 As we know , we only take medication when we are sick,kalau tak sakit tapi  makan ubat akan memudaratkan badan individu aite ?so sedia maklum we know already this type of sahabat , need to more careful .Boleh berkawan tetapi jangan berkongsi segala masalah , kite tak tahu apa yang "ubat " ni boleh lakukan pada kita .( contoh : tikam belakang , mengata kite sndiri /mencanang cerita kite ) jadi always remember we need UBAT only kite sakit .btw ubat pun now ada yang tiruan hahahah 
 
SAHABAT : Racun 

obviously is POISON uolls, tentulah harus sgt dielak , cara nye akan sgt jelas ,Kalau depan kite sendiri boleh kutuk kawan baik nye sendiri , kite ni apatah lagikan ?so tepuk dada tanya selera .

SAHABAT : Madu 
WOWO..this the hardest things , susah nak cari sahabat  madu ,manis macam madu ni ..:) .yang betul ikhlas bersahabat dgn kite.This type of sahabat yang selalu mempengaruhi kite ke jalan yang baik , jujur dan sayang kita .
 
 senang je .kalau kita nak mencari sahabat MaDU , kite juga harus la menjadi madu .wangi , ikhlas .jangan la asyik nak menjadi ulat yang makan bunga je .:P ....Alhamdulillah , i have a great friends /sahabat yang terbaik .semua org ada sifat iri hati , jealous-y .frankly speaking i pun ada sikap cemburu , semua org ada tetapi antara boleh kawal atau tidak.yang tak boleh kawal tu la yang akan membakar diri !inshaALLAH , semoga ALLAH memberkati persahabatan kite, memulakan dengan menghargai keindahan dan kebaikan sahabat , tumpang gembira dgn kejayaan sahabat .yes kite boleh ber-cemburu , tetapi dgn menanamkan sikap ,SAYA INGIN JUGA JADI MACAM DIA,harus berusaha .(cemburu org yang menuju ke akhirat la ) :)
 
btw , entry kali ni just sharing thoughts and bonda's advice.Nothing much about me .:) 
salam sayang 
 

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...