DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Sunday, November 11, 2012

Murtabak Cream Crackers

Assalammualaikum .

sad things happen to me , hurm netbook kesayangan pemberian AJF rosak / tak tahu kenapa almost 3 days tak di -on kan , tetibe tadi bila mood nak berblog ,tak boleh nak on,hilang sikit semangat nak meng-update blog tapi oleh kerana janji harus di laksanakan , harus juga meng-update blog , so here i am using my walid's laptop .

so let's start with the recipe's ingredients 
btw just want to share this recipes is from my mom( from magazine ,WANITA ) 

BAHAN A 
4 bawang merah ( kalau lagi banyak lagi sedap ) 
2 bawang besar
2 bawang putih 
3 sudu teh jintan manis ( rendam dgn air panas)
3 sudu teh lada hitam( juga rendamkan air panas ye )

BAHAN B 
1 pokok daun bawang ( betul ke pokok ?) 
Cream crackers around 18 keping ( but i prefer hup seng crackers  )
Air suam 
Cheese mozarella ( optional ) 
Minced meat ( i used instant -RAMLY ) 
Telur 

for this recipe i used cake mould , size ermm ikut u all la, asal muat susun crackers , 

1) Tumbuk bahan A , and tumis kan sehingga kuning .
2) Then , masukkan meat , goreng la sampai masak , masukkan daun bawang yang dipotong .
 and yes cantek, macam buat inti karipap.yehaa..:)

3)masukkan garam secukup rasa. sejukkan inti yang siap di masak.

4) Pre-heat oven to 180'c .
5) Sapukan mentega pada acuan .
6) Rendamkan crackers dlm air suam ( as long as u all can angkt, jgn lembik sgt)
7) susunkan crackers dlm acuan, 
8) Masukkan inti daging yang siap di goreng ( we all  prefer daging yang banyak so kite letak bagi tebal :) ) 
opps don't forget ,gaulkan dahulu inti daging dgn telur .telur pun depends berapa banyak daging u guna.macam i , used 1 packed so i guna 2-3 biji telur .
(raw eggs) 9) Grated cheese ,depends la banyak mana u all suke.( we love cheese ) 
10) Covered the *inti* dgn crackers again .
11) Grated cheese on top .




and bakar dalam oven lebih kurang 30-45 minutes ye/sambil-sambil tu jenguk selalu jangan smpai hangit :)

Pictures taken from my Instagram .:)
Sorry kalau pening with the recipes, do ask me and drop comment for any inquiry , inshaallah i will try to jawab kalau takde pun, i will ask my mom .:)

Selamat mencuba,
Murtabak cream crackers 

Till then .
Naddy .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...