DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Sunday, March 25, 2012

Hijab :A simple cloth, to protect her dignity.


Assalammualaikum...hye ladies..

again after night shift problem ni datang lagi , susah sungguh nak adjust waktu tido :( macam-macam i buat , bake cake dah , iron baju uniform 4 helai dah even now still cuti , makan dah  , tgk movie dah , dgr lagu , blog walking dah .sampai tak tahu nak buat apa dah and  now its nearly 4 am in the morning in jeddah ..It;s hard tho , esok sure tido tak ingat dunia sampai ke petang  and i'm done , habis satu hari macam tu je

 they say, "Oh, poor girl, you're so beautiful you know
It's a shame that you cover up your beauty so."
She just smiles and graciously responds reassuringly,
"This beauty that I have is just one simple part of me.
(from the veil lyric by Dawud Wharnsby ali )
 

Hari tu i ada terbuka satu V-log ( betul ke ? ) , video blog ?what ever they called but i 've seen one interesting video about one muslim girl  yang baru ber"hijrah " : memakai hijab/talha .MY new word i learned in saudi , they called tudung : talha .i like it ,talha .sounds cool..Back to  the video ,conclusion i can made is she started to wear talha and felt the difference, felt more safe , confident  .The most important point is the way dia express kan  dimana pemakai harus la ikhlas memakai talha bukan kerana org suruh or kerana fashion tapi kerana /nawaitu kerana ALLAH swt , ya Rabb ....

I bukan nak berlagak baik , or trying  to be ustazah pulak.I'm still learning and my knowledge still 0.99% , but at least i'm struggling to be a great Muslim by following "AL-quran and ALLAH 's rules.
Seingat i mula2 memakai proper tudung kepala is when im 19 years old , that time aru habis SPM, dan nak ke UKM rasanya ,well ingat lagi pesan my walid that time ,walid dan mak dah didik nadia , hukum hakam agama ALLAH swt , wajib nye memakai tudng , menutup aurat , jadi nadia fikir lah mana yang baik mana yang buruk kerana skrg dosa pahala nadia masih di tanggung oleh walid and mak ..Kalau nadia nak pakai tudung ,pakai ..jangan pakai ddepan mak walid ,dan buka when we are not around .hurmmm.its very tough  tho , sebab masa tu dugaan nye sgt la besar , bnayak fashion and feel a bit jealous rambut org lain cantik .mungkin jahil sgt masa tu kerana bodoh fikirkan kecantikan luaran !but yes i pakai talha !!but i don;t think i tutup aurat .( with all tight tshirt that can see ur curve  :P)

 bla ..bla .bla..sehingga la i met my husband ,AJF ,,alhamdulilah he LOVE me because my talha and me of course and he encouraged me to ...ermm slowly change from tshirt i mean tight tshirt :p to more comfort blouse,shirt ....its step by step , i know my time will come ...and now i'm a mother to a girl ,and insyallah she will be anak dara  one day , so i need to change !i need to be A mother , a good example for my princess.Mak until now still tak pernah berhenti bagi nasihat ,reminder to my sister n me about aurat , tegur about our tudung to cover up our special crown .
 

Kadang -kadang i terfikir , seandainya lah negara saudi ni TIADA rules macam skrg ,dimana semua wanita tidak perlu  memakai abaya hitam  dan memakai talha pada perempuan saudi , agak2 bagaimana la ya negara islam ni ??ada tak yang menutup aurat ?pernah juga ditanya pada lelaki saudi : hehe jawapan nye pendek je " musykila,musykila sambil geleng kepala " ( musykila = problem )..heheh;)

Alhamdulillah segala fitnah ,dugaan yang ada sekarang ni masih belum mengugat iman i untuk tidak berhijab,Alhamudlillah masih dipelihara oleh ALLAH swt untuk berpegang teguh , moga-moga sehingga ke akhir hayat , hingga hembusan nafas terakhir .Ameen ...i'm trying my best to change to better muslimah and i love Wardina safiyyah so much , and even tho she don't know me but i kept following her step of tranformation into a beautiful muslimah .insyallah and to all muslim women out there ayuh mari kite berhijrah , siapa lagi yang akan membantu kite melainkan diri kite sendiri. .

untuk berniqab?seperti ini ?

mungkin ya mungkin tidak?belum bersedia untuk ke arah itu .Tapi siapa tahu ?kita boleh merancang tapi semua sudah di atur oleh ALLAH swt .:)



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...