DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Sunday, February 26, 2012

what i do when i'm off in Jeddah .

 it's gettting late , 1.20am and yet i'm still awake !
every-night is like this especially when im off day .Trying to find the solutions, i'm not the-fan- of Mr C0fee tho but still can't forced my eyes to *shut*
I'm thinking a lot lately , about life , career , food my rania my AJF (lama tak panggil hubby gitu )  and sometimes i had a dream too..bad dream + nice dream + funny dream ..:) BIg smile .
And sometimes im also thinking  what should i wear when  back to MAlaysia for holiday , what color should i choose to see my love ...:) feelings like i'm going to  my first date .Seriously i'm  not joking, u guys can;t imagine how is my feeling now !in LOVE ...

Living in Jeddah ,is a new experience to me ,I wouldn't take  so long time to think what should i wear ?what color , cause whenever i open my closet , all are BLACK abaya ..hihii i just grab abaya and one multiple color talha .easy mesy as A,B ,C .

Last time when "pantang " susah gile untuk i pakai socks.If my mak saw me without a pair of socks...gosh ...i'm dead man ,,yes i mean really dead ,had to listen to :radio for an hours ...hahh sorry mak Love u always .BUt in Jeddah , even-tho i never /rare switch on my AC , i felt so cold , and sometimes i will imagine that im in europe ..hhahahah not in KSA.


 I have a lots of SOCks collection now,stripes, flowers , variety of color and still planning to buy more and more socks because thats is my new favourite collections ..heheh crazy right ?i will wear it everyday , everynight at home even tho is hot-day .I just felt safe and comfort .

My little crib -provided by the hospital of course is just nice for me .all living by non-saudi ,lagi la  i feeling like staying in europe heheh ,mostly from russsia , franch , uk,us .Arabian Homes -or the glamour name american compound or Western compound .



Rasa sejuk mata pandang semua bunga bunga ni .
Ntah sejak bile , i suke sgt i mean sgt2 ok. pada bunga ..:)
make me feel so Tenang ...




Besides that , if kerajinan melanda : i will bake new recipes .Like last night ,came back from work i'm supposed to rest and sleep but i chose to bake/steam " apam polka dot " at 10 pm ..huhuhu and it end up with "apam celoreng " .I;m not so creative but at least i tried .
Still trying to find my specialty .:(


 Or i just can try to join this dance class: ladies tap class..Sounds interesting right ?Well i love to dance at home my own room the class will start this afternoon , i'm off and i think its good opportunity for me , yeah maybe . we will see ...:)
 
 ....and if i still can't sleep i will just trying all my new clothes :yuck bajet cam artis.
Can;t wait to go for holiday with my LOVE..:) wink wink ..
Btw , that's my new fuschia blazer.nice tak?and it only SR100 .yes too good to be true right ?hehee
ignored my "cacat" leg ..can't stand straight now hehe 

 or else i will berangan and keeping berangan sambil tgk picture AJF ..:) love him

and this cheeky princess rania yang dah pandai sgt2 gewram dg suara dia dalam fon and skype-ing with her , listen and watching her gelagat .When i call her and if its wrong timing , she will pretend to sleep.how i knew ?? she will snoring .hahha yes sounds like org tua hahaha hahha funny ok rania..and my sister just told me her new favourite sentences now * i got it *..
owh//i miss her so much so badly ..:(


and kinda true ..miss her ..:( a sista of mine in jeddah ...:( 
hope can go to makkah again with u sista 


well better off now , seriously nadia , u have to ...nearly to 2 am and u need o wake up early !!!
bubye
Love u all ..
will try to sleep sambil layan online radio : my favourite LiteFM.

If people praise you that is because they don't know who you really are 
by Sheikh Suhaib Webb .

i'm trying hard to better muslimah ..yes I AM..



Wednesday, February 22, 2012

My first batch of Macaroons

 
Salam,

Trial and error , I just loved to try new recipes Macaroons  you all…:P ,living in Jeddah: I struggle to find them.  Heheh my bad I’m not familiar with all bakery shop  in Jeddah .I’m sure there are a lots of macaroons .So I’m now learning   how to make these via YouTube .

Yes I’m  truly fan of miss google and youtube .internet is not so bad right if u re in right path . It is a thrill to get a batch come out of the oven with a pretty done 

Come on ,let’s start with the ingredients:

1 cup confectioners’ sugar,
3/4 cup almond flour,  (I’ve made my own , but just buying it is simpler)
2 large egg whites, room temperature
1/4 cup superfine sugar

 And for the fillings : I don’t have enough time to made my own ,so just bought KIWI and chocolate bar for the first batch .First trial …:)

Pictures please….



 

 hahah ..not this one guys ... ..:P

 can u see it , macaroons is italian deserts - is crunchy outside and like chewing gum once u bite .


chocolate fillings ..


 Fresh kiwi fillings


My ugly macaroons ...:p
So even though is ugly  I thinking of little alterations I could make next time to get the perfect batch.


Thursday, February 9, 2012

Unforgettable moments : Holy City of Makkah


Salam,

Alhamdulillah , dapat lagi peluang untuk menziarahi dan mengerjakan umrah (",)..teramat rindu kan "Kota Ajaib -Tanah Haram" ini , asyik tertangguh-tangguh saja hajat di hati untuk menunaikan umrah tahun  baru ini ,ada saja halangan nye ,kekadang hati kecil ni berbisik , apa dosa aku kali ini , sampaikan tidak termakbul hasrat ku " salah ku sampai tak diterima oleh -MU untuk ke Tanah haram  -MU ..Mainan syaitan sungguh kuat , selalu lah bersangka baik wahai umatku sesungguhnya ALLAH Maha pengampun ,Maha mengetahui .


Semua nya sudah di rancangoleh -NYA , selesai kerja 3 malam , cukup rehat , awal pagi selepas subuh terus siapkan diri , berniat umrah  langsung ke bus stop , Saptco ...cepat , tangkas dan selamat kerana kami hanya berdua .ALLAH mmg selamatkan kami dan lancarkan perjalanan kami ,AMIN.Bayaran SR30 untuk pergi & balik .

"Ya -Allah  ya tuhanku ,jadikanlah umrahku umrah yang mabrur ,sa'i yang diterima ,dosa yang diampunkan ,amal salih yang makbul dan perdagangan yang tidak akan rugi .Wahai tuhan yang MAHA mengetahui keluarkan lah diriku daripada gelap gelita kepada terang benderang cahaya.Ya Allah tuhanku sesungguhnya aku memohon dari-MU perkara-perkara yang menyebabkan turun-NYA rahmat -MU serta mendapat keampunan ,keselamatan dari pada segala dosa,beroleh segala jenis kebaikan ,berjaya di syurga dan selamat dari api neraka .Ya ALLAH ya tuhanku ,jadikanlah diriku puas hati dengan pemberian yang Engkau kurniakan kepadaku ,berkatkan lah apa yang Engkau anugerahkan kepadaku dan gantikanla apa yang hilang dariku dengan apa yang baik dari-MU "
( doa Tawaf ke-4 )

Tiada yang dapat ku berikan selain kasih sayang  rasa cinta pada -MU , Ya ALLAH .Engkau mengurniakan seorg sahabat , seorg kekasih buat menemani , ku didunia dan semoga KAU kekalkan la hubungan kami yang dimeterai oleh A'qad yang sah sehingga kehujung nyawa kami , sehingga ke syurga .KU bermohon KAu berikanlah kesejahteraan hidup ,umur yang panjang padanya agar dapat aku berkongsi kasih dan semangat dan menyembah pada MU....SElamat Ulang Tahun suami ku , tiada hadiah dapat ku berikan ,hanya lah kasih syg ,cinta dan DOA ku untuk mu tiada terNILAi harganya dapat ku berikan padamu ,Kaabah -di KOta Suci Makkah sebagai saksi janji sumpah setia ku sebagai seorg ISTERI .....

Safa dan Marwah : Tanda Kebesaran syiar-syiar ALLAH .




"Ya ALLAH ,sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui apa yang tersembunyi dari rahsiaku dan amal perbuatanku yang nyata,maka terimalah keuzuranku dan Engkau Maha Mengetahui segaka hajatku maka kabulkanlah permohonan ku .Engkau Maha mengetahui apa sahaja yang terkandung di dalam hatiku ,maka ampunilah dosaku .Ya ALLAH aku mohon kepada-MU iman yang kekal  yang melekat terus di hati ,keyakinann yang bersungguh -sungguh sehingga aku dapat mengetahui bahawa tiada sesuatu yang menimpa aku selain dari apa yang telah Engkau tetapkan kepadaku .Redhailah aku terhadap apapun yang Engkau berikan padaku .Ya ALLAH , matikanlah kami semua dalam keadaan muslim ,hidupkanlah kami dalam islam dan masukkanlah kami ke dalam golongan org salih tanpa sebarang kehampaan dan fitnah ."




salam sayang dari Jeddah ,KSA
buat keluarga tersayang ...(",)

Mommy rindu Rania sangat .:(

Saturday, February 4, 2012

Reveal a secret of My LOVE story



“Fikiran ku hanya dipenuhi dengan senyuman mu , alangkah indah jika dirimu sentiasa di sisi ku “
Asyik sungguh melayan irama dan lirik *Lagu* by Bedroom Sanctuary ,Kesinambungan previous entry agaknye idea untuk entry ini , :)

 
Aku , Dia & FB .

Tak sempat nak tgk telemovie tu sampai habis semalam ,mata sgt berat nak concentrate *alasan* ,sejak akhir ni kerap juga luangkan masa dengan layan semua cerita melau bersiri dan if im not wrong kebanyakan semua drama berpandukan dari novel dan semua nye kisah kahwin paksa or kahwin contract kan ??
Oleh kerana semua drama sedikit sebanyak membuatku di hanyut  , dgn percintaan jarak jauh with ajf , semakin hari semakin Cinta ku berputik  berkembang ..kembang ……(“,)….

“Hari ku harus dipenuhi dgn kemanjaan diri mu ..”

Dari awal penulisan blog ramai tertanya kisah hati cinta antara penulis blog NeverLetMeGo dan ajf ,unique memang unique kerana ia masih rahsia dan misteri .tup tup dari single terus bertunang , start my blog routine about all kind of topic especially about marriage :P

My True confession :

It’s been 7 months I keje di hospital lama masa tu in 2008, new hospital ,we don’t have a lot of patients ,census pun kurang jadi banyak la masa dgn internet * nurse yang naughty : I know L* ,dgn blog , online website, Friendster , facebook.Honestly masa tu I sgt hanyut sedey frust bercinta buat aku rasa letih sesangat nak bercinta berkawan dan untuk ada teman baru smpaikan pernah tau call mak and cakap “ mak,kalau ada org masuk meminang ,mak terima je la “ hhaha bajet  mcm artis lak org nak masuk pinang ahahha ingat zaman 50-an ke nadia wei…:-----) jawapan my mak agaknye hahaha..saje nak gambarkan betapa “broken heart” hahah….

Masa tu I rasa ramai yang lari sebab  I ni direct je ckp, nak kenal ke  nak main2 ke nak kawan saje ke?sebab kalau nak main2 je cari org lain sebab SAYA nak kawan untuk KAHWIN  sape tak larikan..perempuan gatai nak kawen hahahah…sampai tahap desperate tu desperate ke aku ?tak tahu la muda g baru keje tak sampai setahun , baru 22 tahun kot takkan nak kahwin .Sebab frust ramai juga my bff kenalkan ngan semua kawan2 diaorg but hati ni tak pernah terbuka ..pelik , ntah la,suka tapi sayang TIDAK..walid selalu ckp aku ni kena kahwin ngan org berumur sebab perangai aku yang sengal cute :P…Richard gere ke ? hmmm handsome rambut putih cool kan ?hehhe 

Sampai la satu hari ,terkesima dapat email from seseorg , well not an ordinary email msg , different maksud , direct but deep meaning buat hati ni hehe terdetik wow.ada org suke aku , tgk pictures h,,mmm dia tua berumur banyak dari aku .yeah …syok syok …tapi kena ego jual mahal kan…Masa tu internet web ** baru lagi so takde la nak online hari2 kan, jadi lepas3 hari baru berbalas msg sampai la kite buat keputusan nak jumpa dgn dia buat pertama kali .

Perjumpaan part 1: he is in my list yea 

Ermm nakal aku ,erm smart berkemeja , ber-slack , wangi , bersih walau ada kesan parut jerawat ..:P tapi yang sgt buat aku terkesima n jatuh…..erm bukan cinta ye suke je is his hair , his grey hair .:)
CheckJ he is in my list ..mencari cinta .heheh berumur ,grey hair and dress-up smart .Firt time jumpe dah cerita pasal family dia wow so complicated ( di rahsiakan- kan kisah cinta je :P)..and all about him .Nice story .

Perjumpaan part 2 :Mulut lancang 
Early breakfast near my old rumah-sewa ,rasa menyampah tahap gaban dekat dia sebab baru kenal huh dah mula comment pasal my dress up , pasal baju –ketat aku ,well dalam hati masa tu mak walid aku pun tak comment gitu tapi mulut dia lancang phew.,,,sabar je la.at least aku pakai tudung kot .:P jahil nye aku masa tu LMasa tu buat keputusan taknak dah jumpe dia .memang best keluar ngan org berumur tapi  lagi best kot keluar with my bff cool …boleh huahhahauhahu heheh

Perjumpaan part3 ; dia dah berkahwin ?duda?
Hahha tipu je aku still  keluar dgn dia , heheh bukan jatuh cinta ye tapi suke je :P lunch with him before gi keje ,we r talking bout relationship yuck…:P then he started to bebel about kehidupan arghh lelaki berumur mmg gitu ke ?haahh then we had a little argument hehhe about Relationship between girl and boy .Dia kata lelaki takkan pernah boleh kawan baik dn prempuan mesti ada perasaan punya .adake patut ?nonsence , then bila aku cakap habis kite ni pe?kan kawan?dia boleh kata dgn muka berlagak …angkuh bajet handsome tu …yang dia bukan nak aku jadi  kawan baik dia ….( perasaan aku dah perasan  ) ..dan bukan juga nak aku jadi GF dia  .. ( marah L ala perasan la dia ni ingat aku suke dia ke :P) TAPI dia berkawan dengan aku supaya   aku jadi ISTERI dia !!!!
WHAT ?gile ke ape …dalam masa 2 bulan kenal , 3 kali berjumpa ..dah ajak kahwin .Owh yeah he is really desperate hahahahh:P pshyco kan.Oh no I don’t think u want to get marry with me I’m diferrent yeah .aku : ntah2 dia dah kahwin, then duda so nobody to take care his kids so he needs *urgent* and * instant mom* hahhaha ,,or he already married and saje2 nak mengatal  …:P.Of course I said NO , No & No to lamaran dia dalam kereta panas terik dgn mood busuk nak g keje ….. my mother said we can’t trust lelaki KL..:P berdasarkan drama2 melayu ye :P

DIAM..seketika agak lama putus hubungan  sehingga la dapat panggilan dari si dia ajak aku tgk movie, ok why not kan?kawan je …( padahal hati rindu : bukan cinta ye cume suke :P)tgk wayang pakai tshirt GOLF di muka baju yang terkoyak ti bahagian leher dgn aku ??????@@##%%!$$ saje nak sakitkan hati ke pe …shut …dia kata kena singgah umah dia nak tukar baju , phew..nasib baik..tapi..pegi umah dia ?WHAT ??????????huh pegi umah dia ,dia ingat aku nip e,pe dia nak buat kat aku ek ,,,,mampus mana aku nak lari ni ,,.kalau dia buat pape kat aku cmne …LSampai je di luar rumah dia ,parking kete and suruh aku tunggu sekejap ,ermm baik dia ok tak jahat hehehe..
Then mula la saat yang paling mengerunkan ku dimana ada org wanita berumur I think pangkat mother keluar dari rumah dia..ermm arghh sudah , mak dia ada dirumah dia sekian terimakasih .aku terperangkap .asalnye tgk wayang , now kena buat wayang dirumah dia with his mother !!!Bile aku sound dia ,dia boleh jawab u tak percaya I kan,so now senang u jumpe my mother Tanya direct pasal I …

Kisah Mak dia:
Nadia masuk tolong aunty give idea mana nak gantung all this  frame , lagipun nanti nadia will stay sinikan lepas kahwin,ermmbile  masa lak pula aku setuju nak kahwin ngan dia ni ( dalam hati berbunga :tapi bukan cinta ye suke je )huuhu……I was invited to kenduri kesyukuran ,di rumah dan itu lah detik2  suke ye in my lists ,he is so perfect , so caring , and important :he is FAMILY –MAN….
Perfect :)
Mak jadi hantu bile……………….
Hahah aku call mak cakap ,”salam mak ,nadia nak kahwin”opsss……hahhaha terus direct semua family and siblings aku dtg Kl…..fly away ..heheeh..nervous and cute lak tgk lelaki yang selama ni aku kenal ( baru 3 bulan kot ) gelabah jumpe parents aku ,sampai cakap “nak bawa aku pi kahwin” instead of nak bawa aku g kenduri kahwin kawan dia hehehhehe:P…..sweet memory .

Owh dia…My Ajf ,,,
After 4 months kenal, we got engaged : 7th June 2008.
After 5 months engaged , we got married :15th nov 2008..
And all  happen in same year…………………:)
 
Dan sekarang bukan suke ye ?tapi CINTA hati saya,…..pengalaman mengenali dia begitu singkat ,tetapi ALLAH beri aku dan dia kesempatan untuk berkenal secara mendalam dan halal bercinta selama-lamanya insyALLAH ditemani gelak tawa puteri Rania ku…:)
Kahwin dalam usia muda , I follow my mom’s step..bukan gatal ye tapi aku seyakin yakin nya pasti ini cara untuk ALLAH swt melindungi ku ..dgn memberikan ku seorang LELAKI yang bernama SUAMI



 ~ ni la dia masa kite kenal dulu ..:P~
HAPPY Advance Birthday suamiku..AJF..
Love u more 
7th Feb 2012
Thank you for inviting me to ur magical worl d  full of LOVE ….

p/s and don’t worry selepas kahwin terus aku jadikan tshirt GOLF buruk dia sebagai kain lap kaki .kejam ke aku ?hahahahhhha

Anniversary : it's been 4 wonderful Years and still counting


oppsss...sudah ,macam mana boleh aku lupa ni ( sambil tepuk dahi -gedepuk) sabar lah wahai hati ,mungkin desakan kerja tanggungjawab yang tidak dapat dielakkan ,mungkin itu sebab yang sangat munasabah untuk dijadikan alasan yang kukuh .hurrmmmm....Terlupa ?ermm memang tidak dapat nak diterima kalau dulu aku la orang yang pertama yang akan ingat bila bab -bab ni .:( kesal dalam hati sebab hasrat hati untuk menulis blog entry pada tepat taikh nye .,namun apakan daya tidak dpt diubah lagi ....January , 12th dah lepas.............

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Happy 4th Anniversary *NeverLetMeGo* .......
.12th January 2008
wow it's mean ,i already wrote in blog for 4 years .......and 
still counting , insyALLAH i will continue writing , for my kids to read , for us to remember ...
(",)...

Friday, February 3, 2012

Consulate Open Day 2012: Jeddah , KSA

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم




General Consulate in Jeddah invited  all  Malaysian to joined THE Open Day 2012 in Embassy , Thanks to ALLAH i went there for renewal of my passport last week so i was informed by The officer in Embassy .Tq so much Haji Ali .I'm so excited as this is my first time attended an event in Jeddah  and looking forward to go and my friend organized it well by booked a bus for us .The Event started at 5pm -11pm.

There were a  lot of booth  , from abaya booth , painting /glass painting  / booth to variety of malaysian foods.
 I m not able to snap pictures as we all SO BUSY *hunting * for the foods ..hhaahhahaahh :P how we can resist looking at all traditional "kueh -Mueh " kan??.Maybe some foods is over-priced BUT still? malaysian food in JEDDAH ? layan je ....hehhe 






 -pecal : SR 8 -


 ~Laksam:SR8 ( heheh almost finished - forget to snap earlier )~



~ Pasembur penang : SR 10 ~

 ~ Beef 0r chicken satay ( 5 skewers = SR 12)~




They also organized telematch/games for kids , adult.Karaoke session : Malaysia's got talent only for kids hehehe  and Luckydraws and  i heard they also have movie time: Merong Mahawangsa.Too bad we can't wait until end as our transportation already came at 8pm, :( ..
its been a tiring day eating hehe but ALHAMDULILLAH we had a great time making new friends and tilll we meet again insyALLAH .


Thursday, February 2, 2012

Saudi Airlines

Good Morning malaysia :)

Lately i think too much and then put me on Bad Mood .:( . BUT .still manage to control my mood :) 
Maybe because of hormon imbalance every month  :p   i just can't stop thinking about my holiday , maybe i'm worried for nothing but then i just hope everythings will be as planned .INSYALLAH ..
Please du'a for me ....:)

Good Night Saudi ...


Wednesday, February 1, 2012

Language Barrier

 Salam diamond ,

'phew  what a disaster night i knew i shouldn't said it ..:( but i ALHAMDULILLAH even chaos in Work place hehe still manageable and i trust ALLAH swt always with me , my spirit is always there to support me handle the pressure.:) End our shift with BIG SMILE on my face .yehaa...Already submit my annual leave application , hope will be approve by mudira ,insyallah she will and she MUST ...:P
Btw , FYI mudira is Leader /Boss in arabic.
Besides of workload , homesick , Language also is a MAJOR problem to me , not with the colleagues but with patients .Mostly patients in KSA , don't know how  to speak in ENGLISH at all.even a single things , number...etc .SO we have to learned to speak their language , is hard tho for me because im old hehhee and its takes time for me to learned by talking to the patients everyday .,,,,, Practice make perfect .

How time flies , Now alhamdulillah , masyALLAH i manage to communicate with patients /saudi ....:) well sometimes still need a interpreter .hahahhahah.....Like malay , arabic also have many dialect , example: we used "bahasa pasar" in jeddah , so simple words  u can't find in Dictionary Arabic-ENglish .
Im Cool with that  is easy ...but still have to brush-up my langguage in arabic and also in English .
And one things is i  miss to talk in Malay at Work as im the only malaysian in my Department :(.........

I'm proud of myself still able to learn other language ,it will take long time for me to be more POWER with arabic , but then with all helps and support insyALLAH ..i'm sure will be more fluent.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...