DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Monday, January 30, 2012

Dunia pinjaman ALLAH swt

" Sabar menghadapi MUSIBAH adalah sebesar -besar erti SABAR dimana sabar itu memerlukan KESABARAN pula.Adapun BALA & MUSIBAH ,ia akan menunjukkan adanya perhatian dan kasih sayang ALLAH swt .Oleh itu syukurilah ia kerana SYUKUR yang sedemikian adalah setinggi-tinggi erti SYUKUR "
-Imam Syafie-
Salam, 
balik dari embassy malaysia di jeddah selesai sudah urusan passport di sana .Alhamdulillah :) tiada plan harini cuma nak berehat-rehat dan rehat sambil laju jari jemari ni melawat semua laman web dari hiburan , movie online sehingga la ke surat khabar di malaysia (pe jadi la di malaysia ye ?) tertarik dan berhenti agak lama di blog seorng muslimah ini , masyALLAH tertarik sungguh dgn tulisan nya mengenai HIDUP kite sebagi muslim.erm...dalam erti kata lain lalai nye aku ...:( dgn kehidupan pinjaman ALLAh in, yes betul bak kata FarahLEE ( Ally Iskandar 's wife ) kalau kite kejar dunia ,hanya dunia kite dapat .JIkalau hidup mengejar akhirat insyallaH dunia dalam gengaman!MUngkin diri ni tak cukup ilmu nak bercakap or menulis pasal Iman ,islam , tapi tidak salah kan kalau kite belajar dan mendekati nye .Rasa jahil dan teruk nye diri ni bile baca hasil tulisan muslimah ini http://www.rediesh.com. 
SABAR.
Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran
Memang tidak di nafikan senang suruh org bersabar tapi hati yang terluka amat la pedih namun sebagai islam kite di ajar untuk menerima qada' dan qadar kerana semua ye perancangan dari NYA , ALLAH lebih tahu dan setiap yang berlaku ada hikmah nye ,sepanjang hidup ni , banyak kematian yang di hadapi baik di tempat keje mahupun ahli kelarga yang di sayangi yang djemput Oleh ALLAH swt .Tiada perkara yang  boleh kita elak ,semua nye tentuan ilahi .:) Ajal maut di tangan ALLAH swt , muda atau tua , miskin atau kaya , sihat atau sakit..
Kun Fa Ya Kun ...
Tetapi berada di negara orang , Negara Islam mengajar erti kehidupan yang sebenar -benarnya , berdikari , beralah , bersabar .dan mungkin kita sedia maklum arab bahasa pengantar , bahasa AL -QURAN .dan mengaku sejujur nya hati ini bersa sangan cemburu akan orang tempatan dgn kefasihan mereka membaca AL-QURAN ,terdengar seperti suara di dalam TV pula tidak perlu baca terjemahan dah tahu maksud nye ..:) TAPI benarla tiada org yang SEMPURNA ...Serius mungkin mereka membaca dan tahu maksud ayat-ayat AL-QURAN ,namun tidak memahami maksud nya.BUkan bercerita untuk mengaibkan namun sekadar untuk berkongsi cerita dan buat pengajaran buat saya sebagai muslim ntuk menyiapkan diri ini dan menerima takdir qada' dan qadar , tidak tahu apa tindakan jika org yang paling saya sayang  meninggal dunia namun inysALLAH ku pohon semoga ALLAH kurniakan kekuatan dan ketabahan kesabaran untuk menerima biarpun hati kecil ini rasa sebak now..:( 
Terkejut melihat kemarahan,jeritan , teriakan ahli keluarga warga tempatan negara islam ini apabila ahli keluarga mereka yang berumur 80 tahun yang nazak ..:( sedih saya rasa sebab bukan pegawai kesihatan ,saya sebagai jururawat pun terkena tempias nya di marahi dan di sebabkan kematian nenek tua itu !:( sepanjang 5 jam saya menjaga tidak sekali pun saya lihat ahli keluarga nye baca yassin atau  AL-QURAN buat arwah ,pelik bukan ke mereka lebih tahu ?mereka lalai bermain "texting fhone " ipad , suratkhabar yang ,mereka tahu hanya jerit ' sister ,sister , setiap 5 minutes .Kematian nenek tua itu tidak dapat diterima even tho surat kelepasan DNR ( do not resus)  pt di tandatangani oleh ahli keluarga sndiri .Tak terfikir ke mereka buat apa nak diseksa lagi arwah yang tua , yang sakit ?ALLAH lebih tahu jalan cerita hidup setiap umat nya .Marah mereka bila saya menjawab dan mengatakan ALLAH knows best dan menuduh saya dan DR tidak menyelamatkan mangsa  tiada pula ada ahli keluarga yang mengajar arwah  mengucapkan syahadah yang tahu menunjukkan jari menuduh kami penyebab kematian .:( Terlalu ramai menangis memekik terlolong ...macam org hilang akal ,tiada iman  ,menumbuk dinding ..Tu bukan ISLAM .Mujur ada juga ahli keluara yang berusia sikit yang masih beriman ..menyatakn HARAM mennagis merintih ...YA ALLAH tidak kah mereka tahu itu semua?terasa mcam cerita zaman jahiliah,mcm puak-puak  Saidina Ali R.A sampai hentak-hentak  kepala tidak sanggup menerima kematian .:(sgt menyedihkan .
Tidakkah menangis merintih air mata darah sekali pun arwah akan  tetap pergi ?salah aku ke ?salah DR ke ?Siapa kite nak menyoalkan keputusan ALLAH swt .?
segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya
Saya tidak tahu ape tindakan saya ?ape reaksi saya ?seandainye suatu hari nanti saya menghadapi kematian Orang yang paling saya sayangi .Satu sahaja yang dapat saya minta , mOga diberi petunjuk , pedoman dan kesabaran yang maksima untuk menghadapinye kerana saya percaya ALLAH swt itu SATU dan DIA la pencipta kite dan kepada DIA la kite pulang !!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...