DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Friday, September 30, 2011

DOMESTIC HELPER : 2

Salam Malaysia ..


Apa khabar  blogger s,
alhamdulillah pejam celik pejam celik almost 1 month i di bumi Saudi .:)and bemakna  juga orientation weeks sudah selesai but still in probation.InsyALLAH saturday ini mula la saat bekerja sendirian tanpa mentor atau supervision .semoga semua berjalan dengan lancar dan dipermudahkan segala pekerjaan ku AMIN.


Ok takmo cite pasal workload or exam or saudi kali ni .
Topic entry hari ni is Indonesia ,!!!okif u all remember this entry post : Domestic Helper ? i ada cite about my helper from surabaya .Yes she is good and alhamdulillah we were happy to have her as helper and so far  she never create any problem,never give excuses bila suruh buat keje .Because bagi ajf and i ,kita respect dia as human being dan punya hak kebebasan nye sendiri as a helper of course.after 6 months keje baru kita bersetuju untuk belikan hp untuk dia menghubungi suami and anak..And i faham sgt perasaan apabila jauh dgn anak dan suami .Jadi selain tak berkira dengan nye mengenai pakaian, makanan,  barang peribadi nya tanpa menolak gaji nye ...i dah anggap dia sebagai keluarga ,ye la i beri kepercayaan pada dia untuk jaga my daughter , the one and only for now insyallah...:P and takmo terjadinye perkara perkara macam dalam paper ,youtube and etc .nauzubillah...:( 


So sebelum i fly to saudi  ,raya ,,,kite membuat keputusan untuk memberi my helper bercuti 2 minggu for raya .I tak patut salahkan ajf tapi kadang kadang rasnaya tak adil untuk dia pulang sebelum cukup tempoh contract nye .tapi after ape yang dia buat , and oleh kerana ajf dah berjanji .Akhirnye i bersetuju juga untuk membenarkan nye pulang beraya tambahan bila dapat tahu ibunye sakit tenat .
Dah banyak kali juga ajf,i ,my mak tanya dia sejujurnye dia akan pulang malaysia tak ?janji beria2 ..bukan tipu2..siap sumpah bebagai.


 actually she supposed to be in malaysia back on 16th sept 2011..and now dah end of the month ..30th sept ..bukan takde flight dari surabaya tapi batang hidung dia pun tak nampak!!!!!!!!:( bile call sebelum 16th , tak angkat , off hp ,,..call jiran dia pun takde ,:( then after 2,3 days baru dia angkat kata tiada wang nak beli flight ticket ! mana ntah duet dia  tak tahu la..then after tu dapat call dari dia lagi cakap takmo datang lagi sebab gaji sikit ?ape sikit RM 500 sebulan (makan pakai ,bedak cream muka,shampoo,baju ---aku bagi FREE  )makan sedap2 .....ko kata sikit lagi ??????????? nak berapa Rm 1000 sebulan???//kan senang kalau cakap masa nak balik hari itu .tak payah buang masa tunggu ko,, batalkan permit ko.nyusahkan betul..kalau tahu dari dulu dah senang kite org cari maid baru .a=sekarang ada hati lak call nak duet dia dalam bank tu :banyak cantik !!!nowkan susah.memang mak and my sister tolong tgkkan and jaga rania but still rasa if ada maid senang sikit ringankan beban mak ..:( insyallah semua ada hikmah nye ..:) mungkin ni caranya ,,kalau dia balik mungkin dia buat hal ke pe ke..lagi susah..


yang penting : tengah pening,layan maid baik tak boleh,layan maid  garang2 tak boleh.macam mane ni..nakkata aku and ajf dera ??apela sgt keje dia layan rania and kemas rumah aku yang kecik tu je .masak aku!!!


nasib baik di jeddah kalau di malaysia mahu aku g surabaya !

5 comments:

Wan Fisya Wan Idris said...

As salam dear...rindu nad.. taktau nad dh p sna.baca blog baru tau... Take care tau.. Psl maid tue biasa la,mcm2 hal maid skrg. Bykkan doa,bykkan bersabar naa.

ZieRa said...

huh nadia...garang btol entry kali ni...haishhh....mcm2 la perangai maid ni kan...

FARAH said...

Salam kak nadia..hot btol cite psl maid ni..btw just nak share ngn kak nadia psl dorg ni..bkn nk beranggapan buruk tp dorg mmg melampau n dah pandai demand.kakak n abg farah ade maid jgk.maid abg tu rasanya smp dah 8kali ganti2..yg 1st tu duduk lame sgt..about 2yrs kot kalo xsilap.die mmg ok.baik n rajin..mse nk blk beria2 die janji nk dtg blk.abg siap bg hp kt die spy sng nk kol..alih2 dah hbs cuti batang idung pon xnmpk.pastu ade maid abg yg len pandai demand gaji laa..psl buat keje laa..pasal cuti laa..dorg lak yg aturkn utk kite..n one more thing kalo dorg da blk cuti tmpt dorg tu hati2 la skit..sbb kaum keluarga dir slalunye dok mngajar suro wat pangai n demand mcm2.n kalo dok sini pon duit yg dorg keje hbs die kirim kt fmly kt kg die..kalo bg kt anak2 or parents xpe jgk..ni dorg pegi bg kt kakak abg utk buat umah la n mcm2 lg.dorg keje penat2 pastu duit bg hbs kt org..hurmm..mcm2 ragam..

Btw kak nadia saba la byk2 k..jgn pk byk sgt dok sane..nnti xleh focus keje..all the best n tc ya!!

neverletmego said...

Salam wan:hye darllling hhaaah nadia dahkat jeddah.haritutak sempat nak hebahkan sebab semua kalut dangan raya ..:) tu la maid sekrang susah nak percaya .tq u take care tu,makan nasi minyak gtau tau .

hye ziera syg...adam sihat ?rindu dia.pandai buat pe dah?garang tak garang .marahjuga la dear :)

neverletmego said...

to farah : ye ke dear..memang kena beware kan?macam2 peel diaorg ni ,yang baik ada kurang nye,yang jahat ada lebihnye.Nobody perfect sah ?hahahhh insyallah maybe ada hikmah nye for my family and rania terutamanye
:) how are u dear ....?sihat ?
kak nadia ok ,still adapt-ing ..:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...