Salam peeps,
Alhamdulillah ,sudah 5 hari kita berpuasa .dan semoga ALLAH swt terus menerus memberikan kesejahteraan hidup dan kesihatan untuk meneruskan rukun Islam yang ke 4 ini .AMIN.
Dessert for today …jeng jeng jeng
Cream Puffs
Bahan-bahan:
100 ml air
45g mentega ( room temperature )
60 g tepung gandum (di ayak )
2 biji telur .
Cara :
1. Panaskan oven ,pukul telur dalam mangkuk .
2. Masukkan air dan mentega ke dalam periuk.Masak dengan api sederhana ,Kemudian kuatkan api sedikit ( mendidih )
3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat
4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga mendidih .
5. Masukkan telur ( kacau cepat-cepat )
Adunan yang dah siap..:)
6. Masukkan kedalam piping bag .Picit ke atas dulang .Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff Nampak cantik.
7. Spray permukaan puffs dengan air .Bakar 200’c (15minutes ) Turunkan 180’c ( 25 minutes ) .
9. Sejuk masukkan cream , but I masukkan custard je .
Memang mudah dan senang .This is my first time buat cream puffs .,ilmu di turunkan oleh mak .Selamat mencuba .
3 comments:
Feveret tue. . .Yummy. . Pandai buat cream puff. . .ikutkn leceh jugak. . .Kalo org tk tau teknik diekan. . .Kita pernah buat sekali. . .Tapi tak jadi bentuk tue. . .Sebab tkder piping bag. . Blh cuba resepi u plkkn. . .Nt. . ;-)
mesti sedap ni kan dah lama tak makan cream puff.. dear nanti share laa caner nak buat kastard dia pulak ea..
TO Eila Hanafiah: Salam ,hehe tak pandai pun.first timer,leceh n rumit hehe ,heheh berapa kali pusing2 tu , piping bag hilang ntah mana, jadi pakai plastik buat "manual pipinh " je!:) selamat mencuba..selamat berpuasa..
To Atiqah :Hye mommy-to be ..miss u tau.cuba la,nadia kurang gemar sgt tapi favourite AJf,and family nadia .tu yang buat dgn mak..:) nanti nadia continue with recipe kastard k?Take care..
Post a Comment