DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Friday, August 5, 2011

Cream Puffs

Salam peeps,
Alhamdulillah ,sudah 5 hari kita berpuasa .dan semoga ALLAH swt terus menerus memberikan kesejahteraan hidup dan kesihatan untuk meneruskan rukun Islam yang ke 4 ini .AMIN.
Dessert for today …jeng jeng jeng
Cream Puffs
Bahan-bahan:
100 ml air
45g mentega ( room temperature )
60 g tepung gandum (di ayak )
2 biji telur .



Cara :
1.       Panaskan oven ,pukul telur dalam mangkuk .
2.       Masukkan air dan mentega ke dalam periuk.Masak dengan api sederhana ,Kemudian kuatkan api sedikit ( mendidih )
3.       Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat
4.       Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga mendidih .
5.       Masukkan telur ( kacau cepat-cepat )




 Adunan yang dah siap..:)

6.       Masukkan kedalam piping bag .Picit ke atas dulang .Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff Nampak cantik.
7.       Spray permukaan puffs dengan air .Bakar 200’c (15minutes ) Turunkan 180’c ( 25 minutes ) .





9.       Sejuk masukkan cream , but I masukkan custard je .




Memang mudah dan senang .This is my first time  buat cream puffs .,ilmu di turunkan oleh mak .Selamat mencuba .

3 comments:

Eila Hanafiah said...

Feveret tue. . .Yummy. . Pandai buat cream puff. . .ikutkn leceh jugak. . .Kalo org tk tau teknik diekan. . .Kita pernah buat sekali. . .Tapi tak jadi bentuk tue. . .Sebab tkder piping bag. . Blh cuba resepi u plkkn. . .Nt. . ;-)

Atiqah Adnan said...

mesti sedap ni kan dah lama tak makan cream puff.. dear nanti share laa caner nak buat kastard dia pulak ea..

neverletmego said...

TO Eila Hanafiah: Salam ,hehe tak pandai pun.first timer,leceh n rumit hehe ,heheh berapa kali pusing2 tu , piping bag hilang ntah mana, jadi pakai plastik buat "manual pipinh " je!:) selamat mencuba..selamat berpuasa..

To Atiqah :Hye mommy-to be ..miss u tau.cuba la,nadia kurang gemar sgt tapi favourite AJf,and family nadia .tu yang buat dgn mak..:) nanti nadia continue with recipe kastard k?Take care..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...