DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Friday, February 18, 2011

DOMESTIC HELPER




I think so much lately … tak boleh tido , workloads ,life , daughter , helper.Both of us working , but still rm 8000 fees for domestic helper is TOO MUCH ..betul tak ? tu pun belum tentu dapat good helper ,semua nye ikut luck .Example,like my cousin – in Gombak her new helper is from Cambodia, rm 8k fees and monthly her salary is rm 580..huu demanding plak tu and nak communicate pula with flash card ?payahnye .tak sanggup I .Time confinement my mother yang jaga rania … & then after that no maid + say NO to nursery ,I’ve sent rania to my aunt’s house at sunway ( my mother’s side ) Alhamdulillah Ummi ( I called my aunt – ummi) take good care of rania like her own granddaughter ..Thank you so much ummi ..Jasa baik ummi ALLAH je dapat balas.Eventhough I beri sedikit ‘imbuhan’ pada ummi , yet still her kindness tak dapat kita samakan orang lain/pengasuh lain tak berkira .family is family …Ajf n me bukan berlagak tak nak hantar rania to any nursery , tapi takut dengan orang zaman sekarang banyak case pengasuh dera la ..sexual harassment towards baby la ....bukan senang kite nak mengandung 9 bulan , bukan senang ALLAH swt beri kite rezeki ..jadi once dah diberi ….and kalau boleh elak dari hantar ke nursery ..we all elak .



August , ummi told me that she needs a long rest – I faham maksud dia ..so start la ajf and I jadi pening + stress siape la nak jaga rania .At least ummi gave us 2 months to find other people to baby sit rania .Alhamdulillah !after mencari –cari ,MIL ‘s cousin - introduce us to one of their maid’s husband –Bambang …Dia cakap dia boleh tolong carikan seorang pembantu tanpa agent .Means semua kite buat sendiri , jadi I buat la semua nye sendiri ..dari hantar duit ke indonesia for her passport + medical check up + flight ticket= and for hal immigration –ajf and I yang settle Kan sendiri …Now I know why ada yang sanggup bayar sampai Rm 8000 +++ sebab banyak steps.but still rasa harga Rm8000 tu melampau ..:p


After 2+3 months …akhirnye NOV sampai la my helper…umur dia dirahsiakan.Dia dari Surabaya .sudah kahwin - ada 7 years old daughter .baik orang nye ..tak banyak cakap …well first time datang keje di Malaysia ..sebelum ni dia pernah jaga triplet ..so I tak risau sangat ….my mother train her for 3 months ajar everythings untuk jaga rania…Alhamdulillah so far rania ok dengan dia , yes im still her mother …mesti la rania nak I suapkan dia makan if I tak keje kan ?Kadang2 I rasa jealous ..rasa macam dia nak rampas rania from me..:( silly me ..i know …sebab kadang2 dia dok panggil rania ,cantik mari sini…sama makcik…sayang mari sini..wadus dia tak nampak ke I dengan rania ..:(.i cume mintak dia tolong jaga rania time I takde ..if I ada I suruh dia buat household je ..well rumah we all kecil je ,s o ape la sangat dia nak buat kan ? masak tak payah as I keje n jarang masak..if masak pun mesti la ajf nak I yang masak ..:P walaupun tak sedap …tapi I have to remind myself that she is my helper ..and most of time she will be with rania..so I have to learn to trust her and jaga ‘ hati’ dia .betul tak ? so dia tak LARI …tinggal kan rania seorang time both of us keje .YA ALLAH mintak jauh..i jarang cakap ngan my helper – just benda penting je , takut nak rapat sangat ..Kesian pula kadang2 …but so far she ok cume pandai banyak bercakap now & what important is she loves rania ..itu yang I boleh Nampak..and dia tak de handphone untuk sms’ing…:P


yang buat I happy rania still nak I bile I di rumah and tak nak maid hahahah …(“,)..haha mengada tak mommy ni..but tak boleh cakap pape lagi baru 4 bulan dia di sini.Mintak2 dia ingat niat dia datang sini untuk keje

2 comments:

@ MaMa ALyA @ said...

nad....
faham ur felling..jeles dengan maid bila anak rapat dengan maid...sangat tak boleh terima itukan... hehe..

yelah..kita yang lahirkan mereka so haruslah kita yang jadi antara yang paling rapat kan..keke..

neverletmego said...

salam kak sydah ..thanks dear ..
tu la nasib baik rania tak rapat sgt ..:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...