DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Saturday, October 24, 2009

Arabian or jawa or malaysian?

20th August 2009 genap 2 years im working as a staff nurse kat PCMC ni..Maybe tak se'busy ' GH or UH ..and tak ramai patients yang teruk TETAPI leh kerana paper less,so one patient in ER macam 4 pts in GH ..i guess...sebab all in the system...
Back to my story ....almost 80% patients adalah foreigner ,so banyakla dari US ,UAE ,australia n etc...so kalau yang berbahasa english ok la kan..tapi yang parah bile tourists yang sakit tu datang tak pandai berbahasa english apatah lagi berbahasa melayu..yang tahu nye bahasa arab..waduh ...tu la..bahasa arab bahasa al -quran .menyesal tak belajar dulu./.sekarang dah besar lidah pun dah keras nak cakap n learn..

IN subang ada Cultural language centre but arab takde la pula..ada mandarin ,..Seronok keje ngan kak ROs,,sebab she can talk arab fluently...dulu dia pernah keje di UAE..bertuah badan..
Dok keje ngan arab patients banyak advantages..apa ye???diaorg baik n cantik...( i suke tgk orang cantik--cantik asli tau)..

But sejak last year ,i banyak terjebak dgn budaya arab ni sampaikan sejak kena rompak dulu my hubby suruh i pakai purdah..ada ke?not ready la yang..sorry...
Dulu before delivered i banyak naik taxi..Bila naik taxi je ,semua taxi driver speaking ngan i ..waduih nape gtu ye...One Malaysia so semua kena berbahasa english..aah.lepas naik n jawab je ..diaorang tanya adik org malaysia ke??patut la rupa2 nya diaorg ingat i ni arabian..ala org lain pun pakai shawl juga!!!..advantage dia org tak cakap banyak sgt la ngan i sebab tgk i macam sombong katanya ....BUT Disadvantage nye is ....taxi driver cuba untuk 'pau ' i..huh..
Contoh nye yesterday,..i g KLCC .my hubby antar i di sana.,And after shopping sket ...i nakambil taxi nak pegi keje ..only 15 minutes je ..dekat la sgt..tapi dari jauh la taxi driver ni gamit i ke taxi nye...

taxi driver : where ?

me:????(dalam hati- where ??%$^^? Prince court medical centre...

taxi driver : ok..10 ringgit malaysia( sambil menunjukkan jari sepuluh nye )

me : ape?mahal nye ..saya dop naik selalu rm 3.50 je..pe ni..nak tipu ye

taxi driver : la org melayu ke????

Terus la taxi driver to pergi menjauhkan diri akibat malu..hehhe..
n i pun naik taxi lain yang bermeter...only rm4 ..tinggi skit cause jam org sembahyang jumaat..
\tapi ok what less than rm10..

Moral of the story:-- sian ye tourists banyak kena tipu/./huhuuhu.
Pakcik2 taxi driver jangan la menipu nanti binasa diri,duit tu pun bagi anak isteri makan ...and nanti kalau awak berjalan g tempat org..awak pula yang kena tipu!!!

5 comments:

EIJAM'S FAMILY said...

suke amik kesempatan kan.. huhu

Elyn said...

no wonder la tourist slalu komplen asik kene tipu....

Wahidah said...

nadh pakai purdah?? okay gk tu..lalalala...

drive je yg...

BezicT said...

that's what its call life.. nak hidup punya pasall.. hehe..

neverletmego said...

hidup untuk menipu atau menipu untuk hidup??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...