DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Tuesday, December 9, 2008

Antara Dua Darjat

ermm.nothing much to update
hari Raya Aidiladha suppose hari raya yang di raikan.tapi kt malaysia di rayakan ala kadar je..nape ke?
kalu aidilfitri tu yaALLAH..tak ingat dunia:)
well semalam jumpe ummi ,tokmi.g umah tok ana,g umah datin dani-kawan ummi...then g umah baba,tok ma..n last g umah bibi @ Gombak..
then terus g pudu,ambil kakak anta ke puchong.:)
.....:)...
lapar r..sejak keje office hour ni,SN Nadia ni jadi pemalas r..asek buat keje sama je..
kadang2 curi2 gak jaga pts outpatient n Er..hehehe
Mr Ajf hari tu agak bengang n tak puas hati,sebab ada one group @ Facebook..menyatakn bahawa hukum sYarifah/sharifah berkahwin dengan non-syed is haram..can u imagine ????ada ke fatwa macam tu?
siap dia tulis hadis tu/...ni tak ble terima..darah sama color...macam cite anatar dua darjat lak..\syed@sharifah---> its just a name..:)

my mommy pun bukannye sharifah.?so what?

12 comments:

~tHe tRU cOloRs oF 'atiQahadnAn'~ said...

hi sis..~
tulaa raya haji lagi best.
dapat dengar takbir 4 hari kan,, seronok..
lor.. syarifah kena kawen syed.. biar betul.. ape laa.. tipu je tuh,, hee haah busu saya pun kawen ngan sharifah juge.. tp bahgia je,, masa nikah tok kadi tak cakap pe pun kn.. hiiss.. hiss..

♥.misz luna.™ said...

huhu...

klu sharifah kawen non-syed anak jd wan la...

adoi..
huda akceli ade sharifah gak..

tp abah xnk buh sbb kne keturunan kt dunia je..

so skg ni name huda >> rabi'atul huda bt syed hussin jamaluddin..

abah kte..

ade ape pd nama..??
just nama je..
kawen je la ngn sape2 pn..
kn..?
xde hukum ape2 pn la..
merepek je..


karut la sume tu..
sis abai je kn la eh..
huda pn slalu abai kn je n wat x kesah..

yg penting kite adalah kite..
org laen yg sebok2 je psl keturunan syed/sharifah ni..


p/s : tpanjang lak komen ni...hehe

==|eiMy iMiA|== said...

betul kata huda tue...
kalo keturunan syed/sharifah khwn dgn non-syed/sharifah....anak mula nama Wan pulak...
fatwa sesat mana lah pulak yg d bw kat facebook tue ek nad???
urmmm pelik la aimi...bkn apa...la nie mcm2 fatwa tak berasas dkuarkan
hanya kerana keturunan pun ada haram2 ke??? nonsense....
semua tue mengarut....
takde halangan pun keturunan nk khwn ngan takde keturunan syed ke engku ke....takde halangan....
kalo dh tersurat jodoh kita....
ubh la mcm mn pun tak boleh gak

well nad....dun' wori...!!~

neverletmego said...

tu arr gurls..:)
nadia pun fikir ngarut gile...memnag family nad pun if sharifah kahwin ngan non-syed anak nanti insyallah letak nama start with WAN..:)
ni semua hanya la nama..tiada istilah dua darjat..dari dulu g P Ramlee buat idea tntg citer2 melayu ,madu tiga for org nak kahwin banyak, antara dua darjat -for org yang perasan kaya(padahal harta tu pinjaman ALLAH swt je kat dia) untuk menyedarkan manusia .bagus ek P Ramlee come out with many ideas ...

klawhin je ngan sesape yang di sukai n sayangi ..mengikut hukum syarak la..
dah suka kahwin jangan tangguh nanti banyak je syaitan..

Anonymous said...

u guys shud read buku "ahlul bait". dlm buku tu ada tertulis ttg syed & sharifah dan ditekankan untuk mengekalkan keturunan syed/sharifah.TAK HARAM kalau syed/sharifah kawen wif nonsyed/sharifah...

Anonymous said...

I have the 'ahlul Bait' book myself, it does not state that it is HARAM for a syed/sharifah to marry a non-syed/sharifah, and ahlul bait are not necessarily named syed/sharifah. There are imams in indonesia who are ahlul bait, but does not carry the name syed/sharifah. After all, a Sheikh in greece once told me during a visit here in kl that what HARAM is the fact that some syed/sharifah think very highly of themselves that they refuse to lower themselves humbly as khalifah in the eyes of Allah. Just by discriminating other people is unIslamic, and that reminds me of the Jews. The Jews think very highly of themselves to the extent that they are the chosen people to rule the world. Read 'The International Jews - by Henry Ford', now that is unacceptable.

maher said...

benda-benda mcm nih mmg boleh jadi isu, tapi apa yg benar mestilah benda yg boleh diterima akal dan fitrah manusia.

tak lama lagi jumlah hantaran pun akan meningkat (mengikut kebiasaan rakyat msia), kalo tambah isu-isu mcm ni jugak, alamatnya ramai la andartu dan antertu di negara...

saya sebagai seorang teruna amat bimbang dengan perkara ini.

♥.misz luna.™ said...

sis huda nk nyebok jap ni..


to anonymous :
mmg la ditekan kn utk kekal kn keturunan syed/sharifah..
but if mmg dh tertulis sejak azali lg kt syurga..
jodoh org tu ngn org ni..
kne r ikut..
Allah tahu ape yg baek n buruk utk hamba2Nya..

n mmg x sume ahlul bait di nama kn syed/sharifah..
ade yg di nama kn sayid..tuan dll
+ klu org zmn dlu2 mmg tlalu pndg pd keturunan..
tp skg ni bebas..
kite ade hak utk kite bsama ngn sape yg suka n syg..
tp kne ikut syarak..
mcm sis nadia ckp tu..




p/s : sis sowie huda nyebok jap..huda xske btul klu org ngate psl syed/sharifah ni wlupn name huda org xkn tau huda ade keturunan tu..dh la facebook tu bwk fatwa sesat n karut je..merepek..

sis sbr eh..huda haraf sis sentiase bhgie n idup aman sentosa ngn ajf tsyg..amin

u y u n said...

ish btollaah nadia! adeke patut diorg ckp cmtuh!siap ltk hadis plak tuh- there's no such thing in Islam-yg haram kawen tuh dah sah2 kite blajo kat skolah agame-yg muhrim n yg bukan muhrim-kite sume tau- xpe nadia-ckp ngn Ajf-toksah layan nyamuk2 tuh- bikin panass je-uuhuh

neverletmego said...

erm..semakin hangit je..:)
whatever pun..me still me..:)..n happy with my hubby..amin..:)

neverletmego said...

thanks yuyun...luna ..n maher..:)

♥.misz luna.™ said...

huda arap sis abai kn sume ni n trus bhgie dsmping hubby kmu 2 eh..


amin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...