DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Saturday, November 8, 2008

Hijab ..purdah?

Tertarik blog saudara-Cetusan minda seorang pemuda..:) tentang hijab n purdah...
purdah tuntutan ALLAH swt atau sekadar???
Banyak dalil2 yang saudara CMSP perolehi dari hasil research2 nya..
1) Dalil yang mewajibkan pemakaian purdah
2)Dalil yang tidak mewajibkan pemakaian purdah..



ARTICLE DR CMSP

KESIMPULAN
Menutup muka bukanlah suatu yg asing ketika zaman Rasulullah. Ia dilakukan hampir seluruh muslimah ketika itu sehingga ianya dijadikan keutamaan dan dijatuhkan hukum wajib oleh sebahagian ulama'. Namun sekarang ia sudah jadi tidak biasa dan jadilah ia hanya satu tuntutan dan bukan kewajipan walaupun terdapat hujah2 yg mantap serta kuat untuk mewajibkannya.

Sekarang sudah masuk zaman yg dikatakan sebagai zaman fitnah. Maka seharusnya para muslimah terdorong untuk mengenakan purdah ke atas wajahnya demi kebaikan dirinya dan seluruh ummat islam.

Zaman ini juga telah masuk sebagai apa yg dikatakan dlm hadis rasulullah:
بدأ الأسلام غريبا وسيعود غريبا فطبى للغربأ

maksudnya:
"islam itu bermula dengan ganjil (dari pandangan orang ramai), dan ia akan kambali dipandang ganjil (akhir zaman), maka beruntunglah orang2 yg ganjil( pada waktu itu)."maka, apa salahnya kita menjadi sebagai prg yg dipandang ganjil seperti yg dikatakan nabi dan sekaligus mendapat doa' drpd nabi sebagai org yg beruntung. walaupun ada dalil yg mengatakannya tidak wajib, tetapi kita mesti ingat bahawa terdapat juga dalil yg mengatakannya wajib. ~wallahu a'alam~

3 comments:

Nadia Yuna said...

nadia dalam proses transformasi ke arah ini. Insyaallah =)

doakan!

tapi still x boleh diaplikasikan time kerja. Sebab nadia cikgu kan, terikat dengan etika pemakaian.

kan best kalao boleh pakai purdah kat sekolah pun =)

neverletmego said...

:)..nadia masih mencari.
mencari..mencari...tertarik n jatuh cinta dgn PURDAH!!!

anyway ,bout sekolah.dahulu kakak nadia belajar di SMK (Agama) AL- Mashoor (p)..,ada seorg ustazah dia memakai purdah .:)

atiQah adNan said...

gud infO~ haah kan kenape bile nampak je orang pakai pUrdah kita pandang pelik/ganjil...? tp jrAng juga tegOk org pakai pUrdah ni bersiar2.. selalunye kat sekOlah dulu ade laa..terase juga sebab tak suke org pandAng kiter n bercakap macam2.. bile aGaknye datangnye serU untuk bUat perUbahan drastik ni eak? ermmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...