DISCLAIMER

Read at your own risk. If you like what you read, keep on reading and do drop by again. If anything offends you, just let it be and you may leave any time you wish

About Me

My photo
Hi there! I’m Sharifah Nadia, i'm married to the sweetest husband and mommy to my only precious daughter,Rania and my adorable son , Razin .If you need to find out more, do check out my blog and I've finally made up my mind to blog in whichever language I'm most comfortable with at that point of time - English, Malay or Rojak. Please bear with me... Lots of Love, Nadia

Wednesday, September 17, 2008

'sePULUH sen ' @ SekuPanG.??

erm.mm..dulu msa zaman childhood,mak selalu pesan..



' eh jgn buang dwet syiling tu,simpan ..sekupang tu kalau simpan ble cukupkan seringgit....'ha?tilll now tak faham2 napae mak selalu pesan macam tu...



kalau walid plak,,simpan 5 sen ,..sebab senang bayar dwet elektrik....ermm.pun tak faham sebab tak pernah ada experience bayar elektrik.."



Tapi past 2 days ne,

-terpaksa naik lrt STAR n PUTRA ke Bangsar..so senang sket AJf picked me up .Dekat ngan tempat kerja dia..memandangkan stay in KL yng sedia maklum asyik Jammed..:)

so start my journey ,jjalan frm my apartment(dkt je ngan LRT STAR ) n ke Masjid Jamek...so dapat la menjamu mata sms pertukaran train ke bangsar ...punyala banyak org..sgt banyak....banyak la ragam..dengan peniaga,pembeli.pengemis ,anak....



Yang menarik hati ni...........PenGEMIS....:)

ntah kenapa..rasa sayu sgt tgk mereka...dulu masa student kalau jumpe da all rasa cam GERam....nape kadang2 tu kerongsang,baju peminta sedekah ni lebih cantik dari kite punye...rasa cam diaorg ni tak mau berusaha dan hanya tahu meminta je....

Nape yer?....PELIk tapi benar.tu la reality..

sayu...n terus teringat duit2 syiling 10 sen.,,5 sen yang tertingal n berterabur kat atas meja.bilik air @ umah,bawah katil....YA ALLAH swt nape la...teruk sgt hamba mu ni..

daripada di biarkan dwet tu ,kan lebih elok diberikan kepada Orang yg memerlukan?kan?kan?

Mana la tahu..dengan dwet sedekah sekupang yg kiter beri dapat mencukupkan dwet kutipan nya ---untuk membuka puasa..

2 comments:

Marini Abdul Rahman said...

betul2 tu kak.. sy memang tak boleh tgk org mintak sedekah,rase nak nangis.esp kat france ni, majority org yg mintak sedelah ni,yg duk kat tepi jalan,tepi longkang,adelah org2 islam.pakai tudung,bawak anak,yang dah tua2 pun ada.


tiap kali saya bagi duit kat mereka2 ni,mesti org2 lain esp org french pandang semacam je.biarkan jelah.kalau sy tak tolong saudara2 seislam sy ni,siapa yg nak tolong?kesian..

neverletmego said...

aah ..ye kat France pun macam tu gak?
ermm ntah la..kdg2 kite sendiri pun tak pasti nape ble jadi camni..
insyallah..ingat ALLah swt sentiasa dgn kite ..)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...